Ahir 24 de gener es va complir un any de la visita de la ministra de Transports, la senyora Raquel Sánchez, a Marina Badalona, on va anunciar juntament amb l’alcalde Rubén Guijarro l’impuls entre Adif, l’Ajuntament i Marina Badalona de la construcció del pont ferroviari i l’aixecament de les vies del tren que permetran la construcció del canal del Gorg i la construcció del pas soterrat del carrer Tortosa, millorant radicalment la connectivitat entre els barris de Badalona i el front litoral. Aquest projecte, que fa més de 20 anys que està sobre la taula, és una obra de gran complexitat que afectarà un tram de 772 metres de les vies del tren, 180 d’ells en viaducte.

El projecte del canal és molt important per al port i per a Badalona. Per una banda, és clau per avançar en la fase final del projecte del Port, que sumarà tot el potencial de l’eix del canal amb 200 amarradors més i 4.000 metres quadrats de nous locals. Per l’altra, permetrà completar l’obertura de la ciutat al mar i la fi, gràcies als 180 metres de viaducte i el pas del carrer Tortosa, de la barrera que han suposat les vies del tren històricament. Aquest projecte, impulsarà Badalona al futur, generant una nova centralitat urbana que ajudarà a  transformar i modernitzar la ciutat. Per últim, permetrà fer realitat els plans previstos en el nou Pla Especial d’Usos, un projecte que es va presentar el passat mes de novembre durant un procés participatiu obert a tota la ciutadania i als principals agents econòmics i socials de la ciutat.

Un any després de la visita de la ministra, el projecte entre Adif i l’Ajuntament és cada cop més real. Al mes de juny de 2022 Marina Badalona ja va iniciar els treballs d’adequació de les terres del desviament del ferrocarril (necessari per a la construcció del viaducte, del pas soterrat i de l’aixecament de les vies), així com el dragatge dels primers 250 metres del canal, on ja es pot apreciar la làmina d’aigua, i que estaran enllestits aquesta primavera. El desembre passat es va signar el conveni entre Adif, l’Ajuntament i Marina Badalona i aquest mes de gener hem iniciat els tràmits per  licitar les obres de construcció del viaducte que passarà per sobre del canal.

El termini de presentació de propostes finalitza el proper 3 de febrer. Després, està previst que el 3 de març el consell d’administració de Marina Badalona aprovi l’adjudicatari, per tal d’iniciar les obres a l’inici del mes de maig. Si tot va bé, el viaducte definitiu podria entrar en servei l’estiu de 2024.

Per tot això, el 2023 es presenta com un any clau per al futur del Port de Badalona i per fer realitat aquest projecte tan emblemàtic 40 anys després. Un període que ha de permetre situar-nos com una referència de centralitat metropolitana, d’economia blava i d’oci nàutic, sempre impulsant el desenvolupament social, econòmic i esportiu de Badalona.

Imanol Sanz
Enginyer de Camins
Gerent de Marina Badalona

0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *