Entrevista al gerent del Port de Badalona, Imanol Sanz
Entrevista a l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro

Context

Com tots els ports, el de Badalona compta amb un Pla d’Usos que regula totes les activitats i negocis que tenen lloc en la zona de servei portuari i en la zona de la seva afectació. A partir d’aquest instrument urbanístic es defineix el model de funcionament del propi port.

El Pla d’Usos actualment vigent és de l’any 2006 i, per tant, està obsolet. Per això es fa necessari un de nou que volem definir entre tots.

Objectius del nou Pla d’Usos

Quan es va dissenyar el Pla d’Usos actual, el port era un espai tancat. Tot ha canviat molt des d’aleshores i no hi ha dubte que ara es necessita un port obert. 

L’objectiu principal del nou Pla d’Usos és que el port sigui més que un port i es transformi en el motor econòmic i social no només de Badalona, sinó també de tot el Barcelonès Nord. Ens cal un projecte de ciutat amb el que tothom hi guanyi. 

Serà un referent per al desenvolupament econòmic, social, turístic i cultural, un pol d’oferta esportiva i de formació d’esports nàutics on ocupi un paper bàsic el coneixement, la formació i el treball. També un port on estigui molt present la gastronomia i un port d’economia blava que reconegui la importància del mar i els oceans com a motor de l’economia sense perdre mai de vista la sostenibilitat. 

Serà fàcilment accessible i connectarà la muntanya i el mar, el Gorg i La Mora-el Front Litoral i el Polígon Sud. Serà, en definitiva, un barri més de Badalona al servei de la ciutat. 

El Pla d’Usos que volem (què es vol aconseguir)

El nou Pla d’Usos contempla amb detall com han de ser totes les activitats per tal de preservar la identitat de cadascuna i desenvolupar mesures concretes que les regulin. 

Entre les principals mesures contemplades per l’oci nàutic destaquen reordenar la flota per orientar la nàutica popular al canal i adaptar-la a les noves tendències. Es crearà un club d’esbarjo pels usuaris i les seves famílies i una zona de nàutica comercial, així com un edifici d’oficines, i es milloraran la zona de restaurants i terrasses, els accessos i l’aparcament. 

Respecte un sector tan essencial com la indústria nàutica, es doblarà l’espai de varador (de 7.000 a 14.000 m2) i s’ampliaran les mides i els tipus d’embarcacions de treball, així com els metros quadrats de tallers, oficines i naus. 

La docència i la formació juguen un paper fonamental. En aquest punt, es crearà una escola de formació professional orientada a la indústria nàutica i es podran fer pràctiques a la zona tècnica i el varador. Pel que fa la part comercial, hi haurà un espai de gairebé 3.500 m2 i un nou bulevard. 

El pla dona una gran importància al turisme cultural. Per aquest motiu, a banda de la presència d’un hotel de primer nivell, es potenciarà tant el turisme d’estiueig com el de negocis. I hi haurà allotjament al servei del clúster mèdic de Can Ruti. També es comptarà amb una zona de restauració i oci nocturn de qualitat, un edifici cultural multiusos i sales de conferències. 

Un port de primera línia ha de tenir especial cura del sector nàutic esportiu, que millorarà substancialment. Es contempla una zona esportiva a continuació del Passeig Marítim, una nova rampa de vela, facilitat per practicar esports de platja, un restaurant-club de platja i potenciar la base nàutica, així com la navegació tradicional en el quetx Ciutat de Badalona. Es construirà un gran edifici que aculli els clubs esportius amb base al port, escola de vela, sales per a l’Associació Amics del Quetx Ciutat de Badalona, associacions de veïns i entitats culturals i esportives amb relació amb les activitats al port. El pla no deixarà de banda la base de pesca tradicional i la llotja, espai de referència pels nostres pescadors.