Quin benefici aporta organitzar un procés participatiu?

Els processos participatius serveixen per garantir que els projectes de ciutat s’adeqüin a allò que reclama la ciutadania. Cal tenir en compte que la participació no és una finalitat sinó que és un instrument. L’objectiu final és que es materialitzi el projecte pel que s’ha organitzat aquest procés.

Sense participació no hi ha democràcia. En el cas del procés participatiu que ha organitzat Marina Badalona ens hem trobat que tothom estava bastant d’acord amb el projecte i és un fet bastant inusual en aquest tipus de processos. Això significa que la feina prèvia dels seus responsables d’analitzar les necessitats del port, però també de la ciutadania, s’ha fet molt bé.

Quin paper real juga la participació en un procés d’aquestes característiques?

Quan parlem de participació normalment les entitats i administracions que l’engeguen posen molt èmfasi en informar i comunicar. Tot i que això és un 80% de la feina, és molt important centrar-se en el 20% restant, que és la gestió i orientació de les pròpies sessions per a que puguin ser deliberatives. Si s’informa i es comunica de forma correcta i adequada, es genera de forma automàtica un procés deliberatiu i es generen propostes de valor. 

Creus que s’ha donat prou veu a la ciutadania?

En aquest procés participatiu s’ha conduit molt bé aquesta primera part d’informació i comunicació. Tambe s’ha donat molta veu a la ciutadania, ja que s’ha invertit molt temps en el debat i la presentació de propostes. Gairebé un 50% del temps ha estat dedicat a la recepció d’opinions i propostes, un percentatge que és molt elevat si el comparem amb la mitjana de processos participatius similars. Davant aquest escenari, s’han pogut extreure propostes molt interessants. 

Què destacaries del procés participatiu sobre el Pla Especial d’Usos del port de Badalona?

Aquest procés participatiu ha estat molt interessant perquè ha enganxat tots els eixos que tenen a veure amb el lloc on es desenvoluparà el projecte: ciutadania, teixit associatiu, moviment veïnal, teixit empresarial… I s’han fet sessions específiques per a cada grup, un fet que demostra la voluntat de Marina Badalona per involucrar tothom.

Les persones que han participat en les sessions han sigut molt proactives. Això demostra que la ciutadania de Badalona és molt potent, sap cap a on van i què vol. A més, el grau de coneixement que tenien del projecte abans de les sessions mostra que s’ha fet una bona feina prèvia d’informació.

També valoro molt positivament que gairebé totes les forces polítiques de la ciutat hagin assistit a les sessions participatives i hagin fet propostes de valor. Això demostra el grau d’importància que té aquest pla d’usos en el futur de la ciutat.

Per últim, crec que s’ha de fer especial menció a la possibilitat de que s’hagi pogut participar i opinar via web. D’aquesta manera s’ha donat opció a que tothom pogués participar i aportar les seves idees encara que no els fos possible assistir a les sessions presencials al port.

Quin grau d’acceptació ha tingut aquesta iniciativa participativa i la proposta de Marina Badalona sobre els nous usos del port?

Els processos participatius són un pols per veure què vol la ciutadania. És curiós que un cop més la societat civil ha donat una lliçó, ja que ha aportat grans idees. Per exemple, s’han fet diverses propostes relatives a l’educació ambiental com la instal·lació de plaques solars. Aquesta petició en concret s’ha repetit en diverses sessions, igual que altres.

De totes les propostes que s’han rebut, pràcticament el 100% han sigut comentaris positius o aportacions que pretenien sumar. De fet, els pocs comentaris negatius que s’han rebut estan relacionats amb les expectatives que genera el projecte, no amb el pla d’usos en si. Això suposa un valor afegit, ja que significa que les persones a càrrec del projecte han encertat en la línia del que volien tots els agents badalonins.

Hem de recordar que el principal objectiu d’aquest Pla d’Usos és obrir Badalona al mar. A més de que suposarà un canvi radical en la fisonomia d’aquesta zona, la ciutadania reclama que s’instal·lin equipaments públics a aquesta àrea, com l’escola del mar o un hotel d’entitats. El fet de que la ciutadania vulgui dotar aquest espai d’uns recursos comunitaris té molt valor perquè significa que és una zona viva de la ciutat i en la que cal invertir i treballar.

Un cop finalitzat el procés participatiu, quin és el següent pas a fer?

És important tenir en compte que aquest procés no s’acaba amb la presentació del projecte. Un cop agrupades les propostes, ara toca que els gestors donin resposta a les demandes de futur de la ciutadania i avançar de forma conjunta.  

A partir d’ara s’ha de fer un seguiment dels acords als que s’ha arribat a les sessions o fer un acompanyament de les propostes que s’han fet. Això és un projecte sumatori en el que cal aconseguir que les entitats i els principals agents de la ciutat acompanyin, recolzin i donin suport a Marina Badalona per tirar endavant el projecte de port nou. Aquest aspecte és molt important en un projecte d’aquestes característiques, ja que el fet d’involucrar moltes administracions el converteix en molt més complex.


0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *